Wij zijn FSC gecertificeerdInfo AlgemeenWelke vloer

Het traditionele tapisparket
Het traditionele parket, meestel 6 of 9 mm van dikte, wordt ook wel Tapis genoemd. Dit zijn planken zonder messing en groef die al bijna een eeuw worden gelegd door de ervaren vakmensen. Deze vloer bestaat uit 2 lagen: een 12 mm. spaanplaatvloer die op uw houten/cementdekvloer wordt bevestigd en de al eerder genoemde planken van 6 of 9 mm die op deze platen worden gelijmd en gespijkerd. Deze spijkergaatjes worden vervolgens gestopt met een mengsel van houtstof en lijm ook wel vloeibaar hout genaamd om vervolgens te worden geschuurd en afgewerkt met was, olie of lak. Het voordeel van deze constructie is dat het niet of nauwelijks werkt zodat u altijd verzekerd bent van een strakke vloer. De variaties zijn talrijk. Van stroken- tot plankenpatroon en van blokken tot visgraat met banden en biezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Multiplanken
De brede vloerdelen zijn op dit moment weer erg in trek en dan met name de vloerdelen van  18 tot 26 cm breed. Deze planken kunnen op verschillende manieren gelegd worden en zijn voorzien van een messing en groef. Het voordeel van deze vloeren is dat ze door de meerlaagse samenstelling (meestal op berkenmultiplex) niet gevoelig zijn voor krimp (verschillen in luchtvochtigheid) en een zeer goede warmtegeleiding hebben waardoor ze ook perfect zijn voor toepassingen op vloerverwarming en/of vloerkoeling. Over het algemeen zijn deze vloeren gemakkelijk zelf te leggen en zwevend gelegd zelfs blijvend verhuisbaar. Dit zijn de vloeren voor de toekomst. 

Mozaiek
De mozaiekvloeren zijn veel in woonkamers te vinden maar toch vooral bekend als de dansvloer. De 10 mm houten delen worden rechtstreeks op de betonnen vloer gelijmd en bestaan meestal uit blokjes van 6 a 7 stroken die om en om worden gelegd. Ook wordt van deze vloer veel gebruik gemaakt op kantoren en in industriehallen. Zet de relatief lage kosten af tegen de lange levensduur en je hebt de perfecte vloer voor zwaar benutte ruimtes.

Lamel
De lamelvloer is een zwevende (verhuisbare) vloer willen die zowel in strokenparket als plankenpatroon te verkrijgen is en gemakkelijk zelf te leggen is door de messing en groef verbinding. Deze vloerdelen zijn meestal 14 mm. dik en bestaan uit 2 lagen kruislings verlijmd vuren hout (om de werking tegen te gaan) en een toplaag van 4 mm. gelakt of geolied hout. Het grote voordeel van deze vloeren is dat ze gemakkelijk zelf te plaatsen en weer op te nemen zijn hetgeen kosten bespaart, na plaatsing direct beloopbaar zijn en door de toplaag van 4 mm. ook nog enkele keren schuurbaar zijn. Met gebruik van een geluidsreducerende ondervloer zijn deze vloeren uitermate geschikt voor appartementen etc.Keuze van afwerken

Lak
Bij deze vloer wordt er tot 3 maal toe een vernislaag op de vloer aangebracht. Dit beschermt het hout tegen vlekken en vocht. Tevens zorgt deze laklaag ervoor dat het hout tegen slijtage wordt beschermd. De hedendaagse lakken zijn in meerdere varianten leverbaar. Van glansvrij, mat en zijdeglangs tot hoogglans. En omdat ze hede ten dage allemaal milieuvriendelijk zijn (op waterbasis en vrij van oplosmiddelen) is de lak praktisch reukloos en eenvoudig te verwerken. Het voordeel van lak is dat het gemakkelijk is schoon te houden en weinig tot geen vuil in het hout kan worden opgenomen. Indien er slijtage is opgetreden zal de vloer opnieuw van een laklaag moeten worden voorzien. Gemiddeld gebeurt dit na 10 tot 15 10 jaar. Met behulp van een polish kan slijtage van de lak enigzins worden uitgesteld en wordt de vloer opgefrist. Momenteel zijn er talloze kleuren mogelijk als grondlaag voor uw vloer voor een eigen "touch". Dit varieert van wit tot zwart en van grijs naar blauw... bijna alles is mogelijk. En nu zijn de "invisible" laklagen in de matte uitvoering uitermate populair. De onbehandelde Eiken uitstraling blijft behouden en spreken veel mensen aan. 

2 componenten Hardwaxolie
Vloerolie is een uiterst milieuvriendelijke afwerking van uw houten vloer. De olie dringt diep door in de porien van het hout en beschermt dit tegen vuil en vocht. Het is te vergelijken met de eerdergenoemde impreneerlaag bij wasvloeren. Na de olie te hebben aangebracht kunt u kiezen voor het onderhoud met olie en zeep. Als U kiest voor deze afwerking die verkrijgbaar is in talloze kleuren kunt U uw peronal touch aan de vloer geven. Nadat deze olie is aangebracht kunt U kiezen voor een olie afwerklaag maar het is tegenwoordig ook mogelijk deze olie (grondering) daarna af te lakken met 2 laklagen. Dus het onderhoudsvrije van een lakvloer en de uitstraling van een olievloer.  Indien U kiest voor olie en vloerzeep behoudt U de matte en natuurlijke uitstraling en kunt u zelf eenvoudig beschadigingen herstellen. Onderhoud van uw parket

Lak
Een gelakte vloer kunt u gemakkelijk stofazuigen of vegen. Voor het verlengen van de levensduur en het wegwerken van oppervlakkige krasjes kunt u het best enkele malen per jaar een polishlaag aanbrengen.
Ook kunt u de vloer bij vervuiling reinigen met een goed uitgewrongen (vochtige) doek. Evt. kunt u een neutraal reinigingsmiddel aan het schoonmaakwater toevoegen. Om opeenhoping van de polishlagen te voorkomen is het raadzaam na enkele jaren de vloer een keer te ontdoen van deze lagen met een remover om vlekkerigheid te voorkomen.

Was
Een wasvloer kunt u naast het stofzuigen en vegen schoonhouden met dweilwas. Dit produkt verdunt u met water en brengt naast een lichte reiniging tevens een waslaagje aan. Ons advies is de wasvloer enkele malen per jaar van een nieuw waslaagje te voorzien en veel belopen plekken plaatselijk wat vaker. Hardnekkig vuil kunt u het best met een cleaner verwijderen.

Hardwaxolie
Naast het vegen en stofzuigen kunt U een geoliede vloer het best reinigen met een zeep. Deze weekt het vuil los hetgeen in de houtporien gaat zitten. Vloerzeep kunt u in het dweilwater doen en met een goed uitgewrongen doek aanbrengen of puur bij ernstige vervuiling. Tevens is het raadzaam de vloer elk jaar te voorzien van een zogenaamde conditioner. Deze onderhoudsolie geeft uw vloer weer een beschermlaagje en een frisse uitstraling.

Laminaat / PVC
Laminaat is een kunststofvloer die gemakkelijk is schoon te houden door te vegen en te stofzuigen. Voor het grondig reinigen van uw laminaatvloer kunt u de vloer vochtig afnemen. U neemt hiervoor een laminaatreiniger vermengt met water en brengt dit met een goed uitgewrongen doek aan. Dit geeft een fris en streeploos resultaat. Om een oudere laminaatvloer geheel van verontreiniging te ontdoen zijn er zogenaamde removers. Het is raadzaam voor gebruik van dit produkt eerst een deskundige te raadplegen.     PVC Pvc / Vinyl is een onderhoudsarme kunststof vloer die uitermate krasvast is een zeer geschikt voor vloerverwarming en koeling. Deze vloeren zij leverbaar in talloze hout, tegel,  steen en fantasiedessins en hebben een zachtere uitstraling als laminaat. Deze vloer zijn zowel verlijmd als met klikverbindingen te leggen.  

Vloerverwarming
De ontwikkeling op het gebied van vloerverwarming in combinatie met parket heeft een snelle ontwikkeling door gemaakt. Was het een paar jaar geleden nog niet aan te raden om op een hoofd-vloerverwarming parket te plaatsen, blijkt dit nu achterhaald omdat de lijmproducten evenals de verwarmingsystemen doorontwikkeld zijn en veel meer op elkaar zijn afgestemd. De verwarming en constructie dienen wel aan bepaalde normen te voldoen. De afwerkvloer dient te voldoen aan NEN2741. Daarnaast moet de vereiste theoretische geleideweerstand tussen de 0,10-0,12M2K/W liggen Een belangrijk aspect is de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingleiding, deze moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit het oogpunt van regelbaarheid van de verwarming. Heden ten dage is vloerverwarming de trend in bijna elke (nieuw)bouw en perfect te combineren met een PVC of parketvloer. 
Appartementen
In verband met geluidsoverdracht is het leggen van harde vloeren lange tijd niet mogelijk geweest in appartementen. Dit is sinds enkele jaren geen probleem meer door de toepassing van nieuwe ondervloer die voldoen aan de nieuwe contactgeluidsreductienorm van ten minste 10dB. Deze door TNO geteste vloeren volgens vastgestelde richtlijnen zijn er voor alle legconstructies. Dus zowel zwevende vloeren (planken en laminaat) alsmede vaste vloeren (tapis) kunnen worden gelegd.
Siebes Parket